Resolution:

Sekundär DNS

Med en sekundär namnserver (kallas även Secondary DNS eller Slave Name Server) har ni backup för er domän så att den fungerar som den ska.

Man måste alltid ha minst 2st helt separata namnservrar för varje domän men vi brukar rekommendera fler än så för att alla tjänster kopplade till er domän ska bli:

  • Extra snabba - med flera servrar skickas svaren snabbare.
  • Extra säker - med flera olika DNS:er ökar er driftsäkerhet markant.

 

Oavsett om ni har serverdrift i egen regi och har en namnserver själva eller någon av våra serverhostingtjänster som namnserver så behöver ni minst en sekundär namnserver. Med vår tjänst sekundär DNS får ni en driftsäker och problemfri lösning för era domänadresser och säkerställer att de fungerar dygnet runt för alla användare.

 

Har ni redan en Primär DNS (kallas även Master Server eller Primary Domain Name Server) kopplas våra sekundära namnservrar enkelt till domänen. Saknar ni även primär DNS ska ni istället beställa tjänsten DNS-Hosting, då ingår såväl Primär DNS och flera sekundära DNS-servrar.

 

 

DNS - kanske den mest kritiska tjänsten

Eftersom precis allt som ni använder er domänadress till är beroende av att DNS-tjänsten fungerar så är det livsviktigt med en snabb och välfungerande DNS-tjänst. Varje gång ett e-mail ska skickas till er och varje gång en webbesökare ska nå er webbsida (eller en sökmotor som kontrollerar att webbplatsen är nåbar) så görs DNS-uppslag. Detta innebär att DNS alltid måste vara nåbart.

Med vår DNS-tjänst säkerställer ni att era webbtjänster fungerar som de ska!

 

Snabba fakta om Sekundär DNS:

  • Kräver befintlig Primär DNS.
  • Automatisk uppdatering mot Master Servern.
  • Flera olika, helt separata fysiska server-system.
  • Nät-topologiskt skilda serverlan.
  • Lastbalanserade server-kluster med hög prestanda.
  • Stöd för accesslistor för att begränsa åtkomst.
  • Stöd för IXFR och Notify för snabb uppdatering.

 

Zon, domän och DNS-uppslag

Inom DNS talar man om Zon (Zone och Zonfil eller Zone File) vilket syftar på en domän, tex dindoman.nu. I Zonfilen finns de olika posterna, dvs DNS-uppslag och all information som rör domänadressen. Exempelvis www.dindoman.nu är en så kallad pekare som pekar ut en specifik resurs eller tjänst för domänen.

Med vår tjänst DNS-Manager kan ni enkelt uppdatera information för ett domännamn.

 

DNS för IP-adresser

Framlängesuppslagning och baklängesuppslagning är begrepp som ofta nämns inom DNS. Man pekar med framlängesuppslagningen ut en resurs för en domän, tex www.dindoman.nu och låter denna peka på en "host" (tex en server). Denna pekare innehåller bland annat uppgifter om den eller de IP-adresser som resursen motsvarar, tex webservern som en besökare på webbplatsen ska ansluta till.

Själva IP-adressen måste dock kopplas ihop med domänen, dvs fram- och baklängesuppslagning måste "mappas". Baklängesuppslagningen fungerar på precis samma sätt som framlängesuppslagningen med den enda skillnaden att det är en ARPA-domän som används för IP-adresserna (eller rättare sagt hela IP-nätet) och pekas tillbaks till domänen så att användarna får samma svar, dvs att IP-adressen är kopplad tillbaks till domänen.

Matchar inte dessa uppslag uppstår problem, tex att tjänster inte fungerar som de ska.

Våra DNS-tjänster kan användas för både fram- och baklängesuppslagningar. Tänk på att beställa en tjänst per domän eller zon (en Arpa-domän för varje IP-nät).

vår kundservice hjälper er med eventuella frågor och support.

 

Läs mer om DNS-hosting.

 

 

 

 

 

image

35 SEK / mån order Sekundär DNS