Resolution:

Första gången du ska ha en server?

Vuxit ur webbhotellet? Behöver ni flexiblare teknikplattform eller vill göra ändringar själva? Vi ger generella tips för dig som för första gången ska ta steget till en egen server - oavsett om det är en Virtuell Server, en Dedikerad Server eller Private Cloud ni ska skaffa är det flera saker som ni bör tänka på!

 

Har ni beslutat er för att webhotell inte är kraftfullt eller mångsidigt nog för er webbsida och det är första gången ni ska välja en servertjänst så brukar vi generellt rekommendera att man börjar med en VPS - det är kostnadseffektivt, ni kommer igång snabbt och det går att utöka vid behov.

 

OM ni vet med er redan initialt i projektet att ni kommer att behöva många samtidiga besökare, stor lagringsvolym och liknande så kan det dock vara värt att redan från början gå på en Dedikerad Server.

 

Snabbsummering:

  • Webbhotell lämpar sig bäst om det är en webbplats som ska installeras. Funktioner som E-post, DNS och support ingår redan och är färdigt att använda.
  • VPS är en flexibel, kraftfull och kostnadseffektiv tjänst som ger er kort startsträcka i nya projekt.
  •  Dedikerad Server är alternativet för er som behöver en kraftfull tjänst med mycket lagring för pengarna.
  • Co-location fungerar i många avseenden som Dedikerad Server fast med den stora skillnaden att ni själva äger er serverutrustning. Vi tar hand om den dagligen driften av er server och ser till att ni får den support ni behöver, vi hjälper er även gärna med inköp och installation av hårdvara.
  • Private Cloud passar företag som behöver kunna skapa egna virtuella servrar och själva sköta den mer teknisk administrationen. Exempelvis webbyråer och webbhotell väljer gärna Private Cloud då man enkelt kan hålla isär olika kunder i separata virtualiserade utrymmen.
  • Lastbalanserad lagringsserver är en driftsäker lagringstjänst med hög kapacitet. Vi rekommenderar att ni kopplar denna tjänst till er Dedikerad Server eller Private Cloud för att på ett enkelt sätt öka er data- och driftsäkerhet och för att snabbt nå ert lagringsutrymme från de olika funktioner och tjänster som ni kopplar lagringen till. Det går även att nå lagringen externt, något som är praktiskt tex vid felsökning eller kopiering av data mellan olika servrar. Man kan använda automatiserade, schemalagda rutiner för säkerhetskopiering för att tex göra full backup på flera virtuella servrar, databaser och andra affärskritiska funktioner för att underlätta felsökning och förebygga problem.