Resolution:

Molnlagring

Vår tjänst molnlagring (lagring) ersätter sedan 2015 våra tidigare tjänster olika tjänster inom "backup" och lagring. I din abonnemangsbekräftelse som du fått tidigare från oss kan det således benämnas som backup-tjänst men det är alltså samma tjänst nu och du kan nå tjänsten precis på samma sätt som tidigare men även på flera andra sätt nu!

När du fått inloggningsuppgifterna från oss kan du använda tjänsten på de sätt som möter era behov bäst. På detta sätt kan du själv välja när och hur du vill nå lagrat data och hur det ska synkroniseras mellan olika enheter.

 

Använder du lagringstjänsten som en renodlad backup-tjänst kan det vara bra att känna till att du kan ha flera olika konton och även välja i olika enheter vilka mappar du vill ladda/upp ned (synkronisera). Du kan alltså välja att ha samma innehåll på flera olika enheter - och exempelvis i din dator direkt se säkerhetskopierade filer från en server och enkelt jobba med dessa filer och sedan lägga tillbaks dem så de automatiskt laddas ned även till servern.

De flesta olika operatvisystem på klientsidan stöds, likaså de flesta typer av enheter, servrar och datorer stöds idag som;

 - de flesta vanliga Unix- och Linux-baserade serveroperativsystem,

 - de flesta vanliga Unix- och Linux-basearde desktop-operativsystem (som Mac OS X, Debian mfl)

 - Windows desktop *

 - Windows Server*

 - iOS samt Android (vi rekommenderar en nyare version, tänk på att ha ett stort SD-kort om du vill lagra mycket data i din smartphone/platta).

 

*(dock avråder vi från att använda Vista och äldre versioner, samtliga Server-versioner från 2003 fungerar felfritt med klienten och du kan även välja att nå datat på andra sätt och med andra protokoll om du skulle ha en plattform som av någon anledning inte fungerar med klienten. Då Windows 2003 är snarlikt Windows XP bör det teoretiskt sett vara möjligt att installera de mjukvarubibliotek som behövs för XP men då XP är nedlagt sedan många är är det säkrare att montera lagringsservern på ett annat sätt och helst använda ett säkrare operativsystem).

 

Du kan använda ett webbaserat gränssnitt för att hantera ditt konto och även manuellt hantera lagrat data. Det går även att nå lagringsytor via olika protokoll som SSH/SSHFS/SCP/SFTP, FTP, HTTP (vi avråder från WebDAV), HTTPS. Rsync och liknande föreslår vi att du gör i en SSH-tunnel. Behöver du NFS ordnar vi det separat, tänk på att bland annat låsning av filer kan ställa till problem - varför inte köra SSHFS för lagring och hantera datat lokalt istället och jobba mot en kopia för tex webbservrar och liknande. Det blir inte bra prestanda att ha originalfiler monterade via en lagringstjänst (även om det går med gigabithastighet), hämta en kopia istället och serva innehåll från RAM om möjligt och överväg att skaffa vår CDN-tjänst för extra snabb leverans av data via HTTP/HTTPS/HTTP2.