Resolution:

.EU-namnservrar

compartment är stolta att meddela att vi lägger till ytterligare .eu-namnservrar (namnservrar under .eu-toppdomänen) för att erbjuda kunder ännu högre säkerhet och flexibilitet för sina Domän- och DNS-tjänster.

Med fler namnservrar, denna gång under .eu-toppdomänen (compartment.eu) får våra kunder högre driftsäkerhet, snabbare åtkomst både inom och utanför EU-regionen och högre flexibilitet.

Eftersom DNS är kanske den i särklass mest kritiska tekniken för alla webbtjänster på Internet så är det oerhört viktigt att DNS-tekniken fungerar. Genom att låta våra kunder använda våra nya namnservrar för att skydda och säkra åtkomst till tjänster kopplade till sina domännamn får vi en bättre tjänst som är snabbare, skalar ännu bättre och klarar framtidens krav på driftsäkerhet med bravur.

 

Har ert företag redan era DNS-tjänster hos oss kan ni kontakta vårt registry direkt (eller öppna ett supportärende) så hjälper vi er.

För att beställa en ny DNS-tjänst, läs mer här.

 

DNS-hosting ingår även i våra webbhotelltjänster.

 

Även om du själv hanterar era domännamn med vår DNS-Manager är det viktigt att du kontaktar oss först, det räcker inte med att bara lägga in de nya namnservrarna utan de måste även förberedas för era domäner hos oss rent tekniskt. Att lägga till flera av våra redundanta och driftsäkra namnservrar är en kostnadsfri service för alla våra DNS-kunder. Du kan fritt använda vilka som helst, eller alla våra publika namnservrar för att öka driftsäkerheten för era domänadresser.

 

 

Fördelen med flera namnservrar

Många använder endast 2st namnservrar faktiskt. Detta är för att det i regel är ett krav från de flesta registraturer för toppdomäner (som tex .SE) att man måste ha minst 2st (men de godtar 2st namnservrar). Dessa två namnservrar måste vara anslutna via två separata nät, dvs de kan inte stå bredvid varandra i samma serverhall och anslutas med en och samma Internetförbindelse. Tanken är att DNS ska vara driftsäkert och då måste man ha redundans.

Ett enkelt strömavbrott skulle ju slå ut alla era domäner ifall båda namnservrarna anslöts via samma serverhall.

Eftersom även ett mycket kort avbrott får katastrofala följder då i princip alla andra tekniker på Internet är beroende av DNS så måste därför DNS-tjänsten säkras till varje pris.

DNS-svar måste även levereras snabbt, hela tiden till precis alla som ställer frågor eftersom om ett svar tar för lång tid så kan andra problem uppstå vilket ger exempelvis dålig användarupplevelse för besökare på en webbplats osv.

 

Problemet är dock att sedan ~20 år så går det så pass mycket trafik och tjänsterna är så pass känsliga för avbrott (tex är nåbarhet en av faktorerna som påverkar sökmotoroptimeringen hos google, dvs ju mer nedtid för tex en webbplats desto lägre hamnar den hos google!) kombinerat med alla de säkerhetsproblem (inte minst dos-attacker) så endast 2st DNS-servrar räcker inte för de allra flesta.

Ett enkelt routingfel ute på Internet, ett avbrott mellan två Internetoperatörer eller andra externa faktorer som kanske inte ens går att upptäcka hos varken DNS-operatören eller kundens slutanvändare kan enkelt påverka tillgängligheten.

Därför använder vi sedan över 15 år minst 5st namnservrar, samtliga utspridda i olika kluster, lastbalanserade och med automatisk fail-over.

Genom att dela upp ansvaret för er domän på många olika publika namnservrar (som vart och en i sig består av flera helt separata system) så får ni en mycket feltolerant lösning med minimal risk för avbrott. Eftersom avbrott förr eller senare i princip alltid inträffar så är det viktigt att fördela ansvaret på många system så att när ett fel väl inträffar, tex ett lokalt routingfel hos en bredbandsleverantör i Sverige, så kan trafiken ta många olika vägar och någon del av Internet kommer alltid vara nåbar.

 

 

Varför du behöver DNS:er under ulika toppdomäner

Vi har vid ett flertal tillfällen sett att även om root-servrarna för Internet och dess grundläggande infrastrutktur är robust så sker försök att slå ut eller störa trafik. Vid ett par tillfällen har "hackare" lyckats störa ut delar av trafiken på Internet. Exempelvis .se-domänen var onåbar ett tag vid ett tillfälle för de flesta för en tid sedan.

Placerar vi alla namnservrar för er domän under en specifik toppdomän så finns således risken för såväl dålig prestanda och ett totalt avbrott när den här typen av attacker sker. Dessutom befinner sig era slutanvändare på olika platser i världen och får olika snabbt svar från olika delar av Internet. Kanske befinner sig en av era kunder på affärsresa i USA och om dennes lokala nätverk inte behöver gå hela vägen till Sverige för att få ett svar utan kan få ett svar snabbt via cachad information som finns tillgänglig snabbare så kommer användarupplevelsen bli bättre.

Det är alltså inte bara av driftsäkerhetsskäl du vill använga många av våra olika namnservrar under olika toppdomäner utan också för att ge bättre prestanda, snabbare åtkomst tack vare kortare väntetider.

Politiska konflikter kan påverka vad som händer med olika organisationer som sköter driften av toppdomäner. Det har vid ett par tillfällen, tyvärr, inträffat problem relaterade till att organisationer bytts ut, tagits bort och inte fungerat så som det var tänkt. Genom att vi inte placerar alla era namnservrar under en och samma toppdomän så är det enkelt för oss att stå pall även för den typen av risker. Även om risken är liten så finns den och om tex .tm-toppdomänen skulle sluta fungera helt (vilket skett tidigare) så har vi namnservrar under andra toppdomäner som inte alls kan påverkas av ett avbrott. Det är enkelt för oss att flytta runt våra kunders domäner, lägga till och ta bort namnservrar, bygga ut kluster och vi övervakar konstant trafiken för att kunna förebygga problem eller styra om trafik utan att driften behöver påverkas om vi skulle upptäcka fel eller attacker.

 

Vi har idag namnservrar under ett antal olika toppdomäner som är helt åtskilda både tekniskt, administrativt och fysiskt.

Exempelvis .org-toppdomänen (som idag hanteras av Afilias) och befinner sig i genomsnitt ca 10-15 router-hopp från de flesta svenska användare är utmärkt för driftsäkerhet och ger slutkunder som befinner sig på andra platser på Internet, närmare .org, bra service.

Samtidigt har vi namnservrar under .eu-toppdomänen som i nuläget verkar fokusera sin drift till länder som UK (kanske ändras om UK lämnar EU?), Nederländerna, Tjeckien osv och i genomsnitt befinner sig en Svensk användare mellan 5-15 router-hopp från dem men på tjänsteresa i Bryssel, Tyskland eller andra EU-länder kanske användaren helt plötsligt får snabbast svar från dessa namnservrar.

Våra .se-namnservrar är i regel snabbast att använda om användaren befinner sig i Sverige. Driften för .se är också oerhört robust och väl genomtänkt. Trots att det går snabbt och driften är fördelad på väldigt många olika system så kan det ändå vara upp till 7st router-hopp för många svenska användare. Responstiden är dock väldigt bra men tänk på sårbarheten, 7st routerhopp mellan era användare och .SE är trots allt sårbart för tex lokala avbrott och något som vi såg för ett par år sedan när en serverhall hos Stokab brann ned. Släckningsarbetet drog ut på tiden och plötsligt upptäckte massvis av Svenska operatörer att även om de inte visste om det så gick en stor del av deras - eller deras underleverantörs - trafik via någon router i den drabbade serverhallen. Helt utan att det egentligen "behövdes" drabbades så gott som alla i stor-stockholmsområdet av ett stort avbrott ( vi skrev om det på vår webbsida) tack vare ett fel ute på Internet som var svårt att diagnosticera från DNS-operatörer och slutnavändare eftersom trafiken bara kom fram till en punkt innan eller efter den drabbade serverhallen.

Tack vare att våra kunder har redunsans och använder flera olika namnservrar hos oss som är utspridda under flera olika toppdomäner står man pall oerhört mycket bättre mot den typen av driftrelaterade problem. I princip krävs det att ett fel långt ut i nätet, nära användaren, inträffar men även då kanske de faller tillbaks på tex mobildata och då är det viktigt att era tjänster är nåbara via det nätet.

 

Våra andra namnservrar under bland andra: .net, .co, .us, .nu, .dk, och .info bidrar till att öka driftsäkerhet och prestanda genom att de alla använder helt åtskilda tekniska system och oavsett var era användare befinner sig får de snabbast svar från den eller de system som råkar vara snabbast för dem för stunden.

 

Liksom .net, är .com en toppdomän som används över hela världen. Deras tekniska infrastruktur är utbyggd för att fungera så bra som möjligt såväl på öar i medelhavet, länder med långa landkablar mitt i Afrika eller avlägsna semesterparadis i sydostasien. Eftersom .com - men även .net - sedan så länge varit en så pass viktig grundsten i hela Internet och företag i hela världen använder det så är åtkomst i princip alltid mycket god i precis hela världen.

Våra namnservrar under .com är så gott som "obligatoriskt" att lägga till för alla våra kunder men det är som sagt upp till er som slutkunder, ta gärna ett snack med våra DNS-experter så hjälper vi er mer än gärna att kombinera namnservrar och annan infrastruktur på det sätt som är bäst för er!

 

För de flesta av våra DNS-kunder rekommenderar vi att man utgår från dessa (kostnadsfria) namnservrar:

 - en eller ett par olika DNS-kluster under .SE

 - en annan TLD med god åtkomst i Skandinavien, tex DK eller NU.

 - .COM

 - .NET och/eller .ORG och/eller CO

 - .EU för extra god prestanda i andra EU-länder* eller

 

Dvs totalt 5st separata publika namnservrar (samtliga i praktiken betydligt fler system i olika lastbalanserade serverkluster hos oss) utspridda så att era användare får optimal prestanda oavsett vilken kontinent de befinner sig på för stunden.

 

*notera att användare i Sverige i nuläget egentligen inte vinner i prestanda på .EU men driftsäkerheten blir såklart bättre, har ni dock mycket trafik i tex England (där .eu är ganska stor) eller norra och centrala Europa så blir det även en prestandavinst.

 

Andra länder som Japan, Australien eller i Sydamerika?

Generiska toppdomäner så som .com, .net och .org ger en mycket bra grundläggande prestanda och säkerhet för dessa delar av världen. I just sydamerika erbjuder vi för närvarande bara en separat TLD samt .us som har god prestanda där dessutom. Australien och östra Asien har mycket god åtkomst till västkusen på USA samt generiska TLD:er tack vare bland annat det ring-nät som byggts i Asien. Oavsett om er trafik går västerut eller österut så har ni god prestanda mot våra serverhallar och vi hjälper gärna kunder med behov av specifika lokala speglar. Just i skrivande stund jobbar vi med just en sådan lösning i Myanmar, ett land som har mindre god infrastruktur lokalt idag men som tack vare bra anlutningar ut via länder som Malaysia, Singapore och Thailand ändå får bra prestanda. En lokal spegel i Myanmar är kanske inte ens nödvändigt om ni har merparten av era kunder där utan vår spegel i tex Singapore kanske kan ta all eller stora delar av trafiken.

Vår kundservice hjälper er gärna att specialanpassa lösningar för just er och era kunders behov.

Läs gärna mer om våra tjänster inom serverhosting här


Nyheter