Resolution:

Kom igång med FreeBSD

Prova på FreeBSD! Det är enkelt att komma igång snabbt och lära känna FreeBSD UNIX, ett av världens mest populära serverplattform.

FreeBSD UNIX är ett av världens populäraste server-operativsystem, det är snabbt, har goda egenskaper även i pressade situationer med hög belastning och det är säkert och robust.

 

Ett snabbt och enkelt sätt att komma igång och börja bekanta dig med FreeBSD är genom att boka en Virtuell Server med FreeBSD förinstallerat (du väljer själv operativsystem i beställningsflödet).

 

Läs gärna också vår artikel som beskriver hur du snabbt och enkelt installerar en så kallad FAMP-stack, dvs en FreeBSD-server med Apache-webbservern, MySQL-databasserver och PHP (dvs en UNIX-variant av den populära LAMP-servern).

 

 

Jag loggar in i mitt system för första gången

Första gången du loggar in i din nya FreeBSD-server med SSH är det antagligen en del mjukvaror du vill kompletera systemet med.

Lite beroende på vilken typ av installation du har beställt kan det se olika ut men många föredrar det lite kraftfullare shellet BASH framför SH, som är det som är standard på FreeBSD. För att installera bash eller andra mjukvaror som du kanske också vill installera så leds vi osökt in på nästa fråga:

 

Hur installerar man program i FreeBSD?

Man använder i regel antingen pkg eller ports. Eller båda.

Pkg är en smart och effektiv metod för att installera färdiga binärer, dvs programvaror, som är förkompilerade för att passa alla olika plattformar.

Den observante noterade just att de är mångsidiga binärer, dvs om du inställer för en genrisk mjukvara specialanpassar ett program för just exakt ditt system och inte behöver vara kompatibel med en massa andra processorer osv så blir ofta programmen snabbare och effektivare, din server får bättre prestanda. Ports-trädet erbjuder dig möjlighet att ladda ned källkod och kompilera program precis så som du vill ha dem. Det är också väldigt enkelt att använga ports-trädet men det tar såklart längre tid då källkod måste laddas ned och sedan ska konfigureras, kompileras och installeras.

 

När man installerar en FAMP-stack så kan skillnaden i tid vara ungefär 4 timmar mellan att hämta färdiga binärer med pkg eller bygga själv med ports. Dessutom behöver man då och då svara på frågor så det är inte en process som helt sköter sig själv. Det kan dock verkligen löna sig att använda portsträdet och tänk på att många programvaror använder samma "byggstenar" i form av programbibliotek mm så ett helt nytt system kanske det tar lite längre tid att installera tex bash i men när du har några grundläggande programbibliotek (som installeras tack vare att ports-trädet automatiskt tillgodoser beroenden på andra mjukvaror så du får snabbt ett system som är mycket snabbare att hantera mjukvaror i) så snabbast processen upp avsevärt.

 

Börja med att patcha ditt system och gör det till en vana

Buggfixar och säkerhetsuppdateringar är enkelt att hantera i FreeBSD.

Med mjukvaran freebsd-update sökert du efter och installerar patchar direkt:

/usr/sbin/freebsd-update fetch install

 

Vi går här och nu inte in mer i detalj på hur du jobbar med säkerhetsuppdateringar löpande men det är viktigt att känna till att detta måste göras regelbundet och förebyggande i alla system som är anslutna till vårt nät.

 

 

Bash

Att installera bash med pkg är enkelt:

sudo pkg install bash

 

Skriv bash för att starta ett bash-shell i ditt befintliga sh eller csh-shell.

 

Om du istället vill installera bash via ports-trädet behöver du först ställa i ordning ditt portsträd.

 

Ports-trädet

Första gången du loggar in i ditt system behöver du hämta en aktuell avbildning av portsträdet. Detta kan ta en liten stund:

portsnap fetch extract

 

Programmet kommer ansluta till Internet och verifiera att du har information om precis alla mjukvaror som du kan hämta och hantera via portsträdet (men inte all källkod naturligtvis, bara information för att kunna hämta och installera en mjukvara vid behov) samt information om alla beroenden. Exempelvis kanske du vill installera en mjukvara som bash men den i sin tur behöver en annan mjukvara som cmake och då kommer ports automatiskt se till att alla beroenden tillfredställs och att inga konflikter uppstår. Ett synnerligen kraftfullt verktyg som är förvånansvärt enkelt att hantera!

När portsnap hämtat ditt portsträd till /usr/ports är det sannolikt uppdaterat men du behöver hålla dig ajour med uppdateringar som görs då och då och detta gör du enkelt med detta kommando:

portsnap fetch update

De synkroniseringar som behöver göras hämtas, ju oftare du gör det desto snabbare går det. Schemalägg detta med ett cronjob om du är lat och inte vill se informationen i realtid varje gång.

 

Nu har du ett portsträd som är uppdaterat och du kan installera mjukvaror via ports.

Vill du nu istället för som i vårt exempel ovan med pkg, installera bash med ports så går du till rätt plats i portsträdet för bash och installerar.

Börja med att bli root:

su -

 

cd /usr/ports/shells/bash

 

make all test install clean

 

Genom att köra make med flaggorna all säkerställer du att alla beroenden (dependencies) tillgodoses, install-flaggan talar om för make att installera såklart och clean säger åt make att stända upp efter sig, detta är viktigt då du inte vill ha gamla skräpfiler som ligger kvar och tar upp utrymme i onödan. Med tiden kommer du behöva uppgradera mjukvaror och då är det ännu mer onödigt att ha gammal källkod kvar för inaktuella versioner som ligger och skräpar. Test-flaggan måste du inte använda men vill du se att en installation med 100% säkerhet kommer att gå att genomföra först så gör test-flaggan så att ditt make-script kör igenom allt som en sorts "torrsim" först innan du går vidare och verkligen gör det på riktigt. I känsliga produktionssystem och liknande kan detta vara en god vana men om du har ett testsystem för att bekanta dig med operativsystemet så är det bara onödigt och tar tid.

Det värsta som kan hända är att din installation av någon anledning inte går att slutföra, vanligtvis en konflikt mellan olika versioner eller gud förbjude olika parallella installationer (kör en installation i taget då problem med beroenden annars kan uppstå).

Men som sagt det är oerhört ovanligt med den typen av problem.

Hur som helst. Nu har vi ett portsträd och det är uppdaterat. Nu vill vi installera programmet portmaster:

  su - cd /usr/ports/ports-mgmt/portmaster make all install clean

 

Vänta på att installationen blir klar.

 

Nu kan du hålla dina installerade program uppdaterade i takt med att portsträdet uppdateras genom att köra:

 

portmaster -ai

 

Bekanta dig med freebsd-update, portsnap och portmaster genom deras respektive man-sidor (tex: man portsnap).

 

Nu har vi gått igenom en liten krash-kurs i FreeBSD. Börja bekanta dig med portsträdet, installera och avinstallera mjukvaror.

 

Mer information, kurser i sytem-administration mm

Vi erbjuder flera möjligheter för dig som själv vill lära dig mer och via våra supportavtal kan vi erbjuda ert företag en support-funktion och/eller även ta hand om back-office-support-funktionen för er eventuella befintliga egna supportavdelning.

 

Är du bekant med server-operativsystem men inte just FreeBSD så är det många saker du kommer känna igen. Likheterna är ganska stora med exempelvis Linux och även om Mac OS X och andra desktop-system baserade på BSD-UNIX har en del egna finurligheter för sig så är många grundläggande funktioner desamma som tex tjänster som SSH, grundläggande systemfunktioner och kommandon som ls, cd, ps osv och verktyg för felsökning som telnet, netstat mm. Ofta är dock växlar och detaljer kring hur programmen fungerar lite olika men principen är densamma och precis som i andra server-operativsystem så finns manualsidor, hjälptexter och såklart även hjälp online att tillgå så det är lätt att bekanta sig med tex netstat och lista ut att man ska köra netstat -afinet istället för netstat -at osv.

 

Du finner fler tips på våra supportsidor, i vår FAQ och genom att kontakta vår support.


Nyheter