Resolution:

Ubuntu 16.04 LTS är här!

Ett av världens mest populära operativsystem, Ubuntu Linux, har släppts i en ny Long Term Support-version; 16.04 - vi berättar vad som är nytt och hur du uppgraderar!

Den senaste versionen av Ubuntu bjuder flera nyheter och är ett mycket bra val av operativsystem för dig som skaffar en server nu.

Precis som tidigare LTS-versioner så erbjuds (kostnadsfritt) uppdateringar för operativsystemet samt en mycket stor mängd mjukvaror - inte minst säkerhetsuppdateringar under många år framöver.

 

Ubuntu 16.04 ("Xenial Xerus") har stöd i 5 år med kritiska säkerhets- och bugg-uppdateringar från Canonical, företaget bakom ubuntu.

 

ZFS är en av nyheterna och använder ni sedan tidigare ZFS i exempelvis UNIX-system kan det vara ett klokt val att använda ZFS även under Linux. Filsystemet erbjuder flera fördelar, inte minst för lagringsintensiva serverlösningar.

 

I övrigt känner du som tidigare Ubuntu-användare igen dig, allt fungerar som tidigare, det är enkelt, säkert och robust. Vi har testkört Ubuntu 16.04 en längre tid i bland annat våra virtualiseringskluster och ser att Canonical precis som tidigare gjort ett mycket bra jobb.

Uppstart och omstart av serversystem är prioriterat i Ubuntu 16.04, du kommer att märka att system blixtsnabbt kommer igång igen efter en omstart.

 

 

Kort sagt rekommenderar vi varmt Ubuntu 16.04 för alla typer av servertjänster.

 

Vi har en tidigare version av Ubuntu, bör vi uppdatera?

Har ni version 10.04 eller äldre så rekommenderas absolut en uppdatering snarast. Version 12.04 går det att uppgradera från inom kort och för kunder med 14.04 är det möjligt att fortsätta ett tag till utan att oroa sig. Har ni inget egentligt skäl att inte uppdatera är det dock ett klokt val att uppdatera till den senaste versionen.


Nyheter