Resolution:

Fem viktiga saker om Linux

Fem viktiga saker som varje nybörjare på Linux behöver känna till. Tips för dig som vill komma igång och börja använda Linux.

Vad roligt att du tänkt lära dig mer om Linux!

 

1. Vad är Linux-baserade operativsystem?

Det finns inte en sorts operativsystem baserat på Linux utan en oerhört stor mängd.

Det som egentligen är Linux är själva kärnan i operativsystemet, programmen runt i kring som tex olika grafiska gränssnitt, mjukvaror för webbservrar och liknande ligger egentligen utanför kärnan och varierar mellan olika operativsystem.

Vanliga sorters operativsystem baserade på Linux är:

 - Debian

 - Ubuntu

 - Slackware

 - Red Hat Enterprise Linux (kallas även RHEL eller bara Red Hat)

 - Cent OS

 - Fedora

 

De olika linuxbaserade operativsystemen skiljer sig åt när det gäller hur man installerar program, vilka versioner av program som finns att tillgå, olika release-cykler - dvs hur ofta operativsystemet släpps i en ny version osv. Hur länge tillverkaren av operativsystemet erbjuder installation av uppdateringar varierar också, något som kan vara bra att tänka på när man väljer operativsystem för exempelvis en server.

 

2. Linux är skalbart

Linux går att köra i allt från små integrerad system som kylskåp, mikrovågsugnar, flygplansmotorer, radiostyrda helikoptrar och övervakningskameror till stora serversystem inom forskning där många tusentals kraftfulla servrar arbetar tillsammans i kluster.

Android, som är ett av världens vanligaste operativsystem för telefoner idag är ett exempel på en tillämpning där de egenskaper som gör linux så kraftfullt verkligen kommer till gagns. Linux går att använda på ett sätt som är väldigt resurssnålt, dvs du får ut mycket prestanda till exempelvis låg energiförbrukning i mobiltelefonen vilket ger bra batteritid samtidigt som man kan köra många tunga program samtidigt i telefonen.

Många servrar drar nytta av just den prestanda och effektivitet som Linux kan erbjuda och många så kallade benchmark-tester där man ställer upp flera identiska system med samma hårdvara och jämför olika operativsystem visar att Linux presterar betydligt bättre än många andra plattformar.

 

3. Säkerhet är en styrka

En av anledningarna att Linux har varit så populärt under så pass lång tid är att det är säkert i grund och botten. Tankesättet som genomsyrar "Linuxvärlden" är också att program ska vara genomtänkta, säkra och kompatibla med exempelvis de Internetprotokoll och standarder som reglerar hur tex olika typer av kommunikation ska ske över Internet.

Jämfört med andra plattformar är det i regel både mer plug and play, dvs smärtfritt att installera tex mjukvara samtidigt som det är säkrare och ofta även bättre prestanda. Säkerhetsaspekten är dock en starkt bidragande orsak till att Linuxbaserade operativsystem med rejäl majoritet är den dominerande serverplattformen på Internet sedan över 20 år idag och ingenting tyder på att detta skulle förändras inom en överskådlig framtid.

 

4. Öppen källkod är enkelt och säkert att använda

Precis som Linux's avlägsna släktingar inom UNIX-familjerna (som tex Mac OS X) så drar Linux nytta av hela den stora gemenskapen inom öppen källkod.

Öppen i det här avseendet handlar inte om att det skulle vara öppet som i öppna (och potentiellt) osäkra portar utan att mjukvaran är fri. Öppen källkod innebär i motsats till sluten att du kan läsa källkoden, se efter att ingenting konstigt är där, ändra och lägga till saker. Detta innebär att drivrutiner blir tillgängliga väldigt snabbt (eftersom vem som helst får tillverka en drivrutin och skicka in den, andra kan uppdatera och förbättra osv) och uppdateringar släpps väldigt fort. En oerhört stor mängd mjukvara finns tillgänglig med bara några knapptryckningar för alla Linux-administratörer och jämfört med andra operativsystem där mjukvaran kanske inte ens finns tillgänglig eller är begränsad till ofta dyra och smala licensbelagda lösningar från ett fåtal eller endast en enda tillverkare av sluten källkod så är Linux totalt överlägset i detta sammanhang.

 

5. RPM eller apt-get?

En av de första frågorna som du ställs inför som Linux-användare är hur du ska installera och hantera program.

I Linuxvärlden används ofta (men långt ifrån alltid) RPM eller apt för att hantera mjuvaror.

RPM är Red Hats eget system från början och står för Red Hat Package Manager. System baserade på Red Hat som tex Fedora, CentOS mfl använder detta och inte apt-get.

Debian och system som är baserade på debian använder ofta apt-get och dpkg. Exempel på system som utgår från Debian Linux är bland annat: Ubuntu, Linux Mint och såklart Debian.

Det finns andra sätt att hantera program och du kan såklart även installera manuellt från källkod om du skulle föredra detta.

 

Vilket system ska jag välja? Vår säljsupport hjälper er med rådgivning. Vi erbjuder även kurser för systemadministratörer som vill fördjupa sig och komma igång med systemadministration snabbt och effektivt.


Nyheter