Resolution:

Nyheter FreeBSD 11

Har ni precis, eller står ni i begrepp att uppgradera till FreeBSD UNIX version 11? Här är lite tips och råd

Först och främst, står ni i valet och kvalet och är osäkra på om ni ska ta steget och uppgradera till version 11 i ett befintligt system eller fasa ut ett äldre system, kanske till och med övergå från ett Linuxsystem till FreeBSD 11, kort sagt: gör det! FreeBSD 11 är ett oerhört bra, robust och väl designat operativsystem.

Precis som tidigare version av det populära UNIX-baserade operativsystemet.

 

Är FreeBSD 11 amd64 bra för era Virtuella servrar?

Kort svar: ja. Vi har fullt stöd för FreeBSD som VPS, exempelvis som helt virtualiserad KVM (vilket innebär att instansen är separerad helt och hållet och använder dedikderad hårdvara).

Det enda du behöver göra är att välja FreeBSD i listan över operativsystem, det är ingen licenskostnad så vi debiterar ingenting för FreeBSD (liksom ett mycket stort antal andra UNIX men även Linux-baserade operativsystem).

 

Är FreeBSD 11 bra för era fysiska servrar?

Kort svar: Ja. Långt svar: troligtvis.

Det beror på. Våra Dedikerade Servrar, exempelvis, är fullt kompatibla med FreeBSD version 11 amd64. Det som är extra viktigt är att RAID-kort och liknande fungerar fullt ut. Billigare modeller (vilket inte vi använder, vi har i princip uteslutande LSI som är marknadsledande men i vissa fall andra som tillverkarspecifika från bla Intel, dessa fungerar också med FreeBSD)

Har ni dock en annan fysisk server, exempelvis för att använda i tjänsten Co-location, så är det viktigt att kontrollera att stöd för er hårdvara finns. Vi kan hjälpa er med såväl inköp som kontroll av kompatibilitet. Det är i regel inga stora problem! FreeBSD är ett av de operativsystem som i princip alla mjukvarutillverkare ser till att fungera på men det är alltid bäst att vara 100% säker.

 

Vad är då nytt i FreeBSD 11?

FreeBSD Deamon

Egentligen inte så mycket vid en första anblick. Det har nu gått en tid sedan releasen blev publikt tillgänglig och antagen som stable Release. Till synes inga större eller allvarligare problem eller fel har påträffats och i skrivande stund finns det ett par patchar och uppdateringar som du behöver installera men precis som med alla OS - ser du till att vara uppdaterad så är det bara frid och fröjd. Allt man kan förvänta sig fungerar bra, är stabilt och robust. TCP-egenskaperna är mycket bra och oavsett vilken typ av servertjänst ni väljer så är FreeBSD 11 en dröm att hantera, administrera och underhålla.

 Uppdateringar sker precis som tidigare (i vår FAQ har vi en artikel som särskilt behandlar hur du säkerhetsuppdaterar i olika operativsystem om du inte vill att vi ska hantera uppdateringar med managed-server).

 

 

Några saker som faktiskt har förändrats och som du troligen ganska snart kommer stöta på när du börjar jobba i ditt nya FreeBSD-system är att verktyg som dig saknas.

Det är inget att oroa sig för utan du installerar det enkelt (pkg install bind-tools) men det kan vara lite irriterande att inte kunna felsöka i DNS utan att installera separata paket. Anledningen att man flyttat ut dessa verktyg är att man anser att de tillhör BIND (helt korrekt i och för sig) men man har flyttat BIND till att vara ett separat paket som måste installeras separat och felsökningsverktyg som dig (bind-tools) fick bli ett eget, separat paket. Inget konstigt bara man känner till det.

Massvis av paket har uppdaterats och blivit nyare och förbättrade, inte minnst verktyg som beroör http och SSL som webbservrar, proxyservrar och liknande. Vissa buggfixar som inte fanns tillgängliga annat än separata manuella tweakningar i FreeBSD 10.3 är nu automagiskt fixade (bla SSL-buggar) och du kan relativt lugnt bara sätta igång och jobba.

Värt att notera är dock att tex SSLv3-buggen (Poodle) och liknande i flera servrar måste konfigureras manuellt men det är såklart fullt möjligt men som standard är tex SSLv3 tillgängligt om du inte stänger av det. Värt att tänka på!

 

i386 amd64 eller ..?

I de allra flesta fall: amd64 (64-bitarsversionen). Det finns särskilda versioner för virtualisering men vi har faktiskt noterat att det i vissa fall faktiskt blir bättre (snabbare, enklare att hantera) med en "riktig" (iso-) installation. Om du inte frågar specifikt efter något annat så får du hos oss alltid en "riktig" installation utan några som helst begränsningar och med tillgång till original ISO-filen om du skulle behöva denna.

 

Virtualisering på FreeBSD?

Javvist. Det fungerar sedan länge men vi rekommenderar i de flesta fall att göra tvärt om, dvs virtualiserings-noderna (värdsystemen) kör Linux och kan köra virtuella maskiner (gästsystem) som är FreeBSD (eller vilket operativsystem du vill).

Vill du ha en nyckelfärdig lösning för virtualisering rekommenderar vi private cloud.

 

Lagring i FreeBSD?

Absolut! ZFS (kolla upp det om du inte känner till det, det är optimalt för lagring!) och mycket annat trevlig har sedan länge givit FreeBSD en särskild placering i lagringsvärlden. Som dedikerad server eller co-location-burk är det helt lart optimalt. Ett annat enkelt alternativ för dig som inte vill ha så mycket med tekniken att göra är lastbalanserad dedikerad lagringsserver. Tjänsten är optimal för bland annat virtualisering tack vare att två helt separata system (går att utöka vid behov) speglar all data och jobbar tillsammans i ett lastbalanserat kluster som huserar en flytande lagringsplattform "ovanpå" de två fysiska systemen så blir tillgängligheten mycket hög, något som är kritiskt inom virtualisering eftersom en falerande lagringsserver innebär att alla virtuella maskiner som är beroende av den lagringsplattformen stannar, något som inte får hända.

Planerar ni att hyra två eller fler dedikerade servrar med FreeBSD för att konstruera en liknande funktion själva, ta gärna en  titt på vår tjänst som faktiskt innebär en lägre kostnad för er så är det ren lagring ni är ute efter för är det mest bang för buckarna så att säga.

 

I övrigt är det inte mycket att tillägga, för dig som är bekväm i BSD sedan tidigare: kör igång och bekanta dig med systemet direkt. Prova en VPS hos oss för att utvärdera systemet innan ni går vidare. Du som inte är så hemma i BSD UNIX kommer ändå inte behöva ha så mycket at frukta, ta ett snack med vår kundservice så hjälper vi dig att komma igång på rätt sätt. Vi finns alltid här om ni skulle stöta på frågor eller funderingar.


Nyheter