Resolution:

Värt att tänka på om smartphone

Idag använder de flesta smartphones och surfplattor så gott som dagligen men det finns risker som många inte är medvetna om. Här listar vi fakta och intressanta saker som de flesta bör känna till om sina älskade små portabla vänner.

Bär du med dig din smartphone i din byxficka, bröstficka eller BH?

Många är idag så beroende av att vara nåbara att de ständig bär runt på sin telefon.

I takt med att telefonen blivit så mycket mer än en telefon, kamera, sociala media, arbetsverktyg och enheten som alltid ska finnas nära till hands för att kolla upp något, boka en tid i kalendern osv så har även forskning visat på fler och fler samband mellan smartphones och olika former av cancer som exempelvis bröstcancer.

Det är inte rekommenderat att förvara smartphone i tröjan, fickor nära kroppen eller liknande under längre perioder.

 

Strålning från smartphones kan påverka testiklarna hos män. Undvik att bära runt din telefon i din byxficka.

 

Smartphones och depression

Det finns faktiskt modern forskning som påvisar att smartphones påverkar våra sömnmönster negativt vilket i sin tur har negativ effekt på vår mentala hälsa. Om du inte får tillräckligt med sömn finns det en större risk att du upplever symtom som depression, förvirring och försämrat minne.

Eftersom moderna batterier (som finns i bland annat datorer, surfplattor och smartphones) strålar och i vissa fall även kan innebära en brandrisk så kan det vara klokt av flera anledningar att lämna alla smarta telefoner och enheter utanför sovrummet.

 

Det finns flera undersökningar som visar att mobiltelefoner påverkar sömnen negativt. Det starka ljuset från skärmen "talar om" för hjärnan att vi ska vakna och påverkar sömn och hormoner i kroppen. Även om du ställer ned skärmstyrkan "talar du alltså om" för kroppen att den ska var vaken. Har du svårt att sova och tar hjälp av telefonen kan det vara klokt att välja att lyssna på någonting kort, exempelvis en talbok eller någon av de många guidade meditationer (nidra yoga tex) som finns på tjänster som spotify och youtube. Men undvik skärmen!

 

Strålning

Det finns många olika studier kring strålning som gjorts under lång tid. Exempelvis i Sverige har myndigheter som strålskyddsintitutet och de rekommendationer som staten ger till befolkningen reviderat sina uttalanden. En stråldos som vi utsätts för idag inom tex mikrovågor kunde för 30-40 år sedan ha ansetts vara farlig men idag är gränsvärdena justerade. Om detta beror på att det inte är farligt eller om det finns någon annan orsak bakom detta kan man diskutera men faktum kvarstår att exempelvis en mobiltelefon idag har flera olika sorters strålning; radiosändaren som har kontakt med mobilmaster (och som får sända starkare om du befinner dig långt ifrån en mast i många fall), WiFi som ofta använder banden 2Ghz och 5Ghz (mikrovågor, dvs elektromagnetisk strålning) osv.

Även batterier i surfplattor, datorer och telefoner kan vara skadliga. Det finns studier som påvisat att barn som sitter med bärbar dator i knät långa perioder får sämre muskulatur i låren. Det verkar finnas något samband mellan värmen eller annan strålning från batterierna och muskelmassa. Många rekommenderar att man inte sitter och hukar med datorn mot låren av denna anledning. Dessutom sitter fläkten ofta på undersidan av bärbara datorer så placeras detta direkt mot tyg eller huden så blir det svårt för datorn att kylas vilket gör att värmen mot huden ökar ännu mer.

Dessutom får man en dålig hållning av att arbeta med datorn i knät. Bäst för ryggen är att sitta upp i en bra arbetsställning med ett bord som avlastar och att ta pauser ofta. Sitt inte mer än en timme utan att ta åtminstone en liten paus och försök hjälpa både ögonen att fokusera om och kroppen att strecha ut och vara flexibel.

 

Just hur farlig mikrovågsstrålningen är finns det många bud om idag och med tanke på att gränsvärdena reviderats i takt med att vi utsatts för högre doser när teknikutvecklingen gått frammåt så kan detta tyda på att vi tror oss veta att det som för 30 år sedan skulle varit livsfarligt i vissa fall idag är ofarligt. Facit kommer vi inte få förrän i efterhand när man kan se statistik på exakt hur många fall av cancer och andra sjukdommar som drabbat oss och om det varit en ökning eller inte.

Faktum kvarstår att för 30 år sedan kom inte många människor i kontakt med den strålning som vi idag omger oss med dagligen.

I varje normalt hem i Sverige idag finns ett antal olika enheter som både strålar och skickar och tar emot kommunikation ständigt. Bor vi nära andra personer i lägehet exempelvis så har vi även alla grannars trådlösa accesspunkter, mobiltelefoner osv osv.

 

Bredband är inte bredband

Begreppet bredband kom lite olyckligt in i svenska språket i slutet av 90-talet. Egentligen borde det heta något helt annat eftersom begreppet bredband egentligen syftar på ett specifikt spektrum, dvs en särskild frekvens eller våglängd. Det har absolut ingenting med överföringshastighet att göra.

Exempelvis fiberförbindelser, som idag står för många av de snabbaste förbindelserna i världen och som de vi på compartment använder för att ansluta våra kunders många servrar till Internet så snabbt som möjligt, är tillverkade av glas och fungerar så att man skjuter ljus (laser) genom dem. IP-paketen med information färdas således med ljusets hastighet och avläses i andra änden av fiberkabeln.

På båda sidorna av kabeln omvandlas informationen från ljus till "datapaket" kan man säga. Detta har dock ingenting med begreppet bredband att göra. Lika lite har exempelvis ADSL eller 4G-tekniken något med frekvensområdet som heter bredband (bredbandigt) och du kan använda olika frekvens och strålning/överföringsmetoder.

Gemensamt för fiber och ADSL och annan kabelbunden information är dock att de i sig ej strålar. 4G, Wifi och andra enheter som använder radio på något vis sänder dock ut signaler i luften (ungefär som en radiosändare och mottagare) i olika frekvenser. Dock används i princip aldrig bredband utan exempelvis 2.4Gghz (många äldre trådlösa accesspunkter använder denna frekvens) eller 5Ghz mikrovågor (som är vanlig i de nyaste trådlösa nätverken och klarar ännu högre hastigheter).

Vill du undvika radiostrålning, vilket i sig gör att det blir svårare för obehöriga att hitta in på dina nätverk via etern, så ska du således använda kabel. Exempelvis skärmad Cat7-nätverkskabel som finns att beställa via ServerButiken.com står emot yttre störningar mycket bra och klarar extremt höga överföringshastigheter (som 10Gbps) utan att WiFi används.

 

 

Billiga batterier är länkade till bränder

Du kanske har läst om skräckhistorerna med mobiltelefoner som exploderar i ansiktet på folk eller bränder som plötsligt uppstår mitt i natten.

Den utveckling som skett de senaste åren vilket medfört att våra enheter behövt bli mindre och samtidigt kraftfullare och därmed behöver mer energi = större/bättre/Effektivare batterier har medfört att vi lämnat de gamla typerna av batterier till förmån för de lättare och mer snabbladdade litiumjon-batterierna.

En nackdel är dock att dessa batterier är betydligt mer brandfarliga än tidiagre typer av batterier. Ett gammalt batteri från en mobiltelefon kanske på sin höjd kunde börja läcka lite (även om vi aldrig hört talas om någon som råkat ut för detta) men de självantände åtminstone inte.

Detta är dock risken med de nya batterierna, särskilt då de är dåligt tillverkade. Fabrikationsfel på batterier som pirattillverkats (pirat-batterier förekommer ganska mycket ute i världen och fungerar ungefär som annan piratkopiering, dvs någon tillverkar en sak och påstår att den kommer från ett märke eller plagierar till lägre kostnad med lägre kvalitet som följd) är en vanlig gemensam nämnare för de olyckor som inträffat med mobiltelefoner som plötsligt fattat eld när de laddats eller legat i solen.

Det kan hända plötsligt. Problemet uppstår ofta när en mikroskopisk spricka i batteriet läcker in luft i batteriet. Det finns spekulationer om att flera av de bil-, båt- och till och med flygbränder som inträffat startat i lastutrymmet där man fraktat batterier av tveksam kvalitet för datorer eller mobiltelefoner.

De äldre bly-syra -batterierna har här en klar fördel och det dröjer not en tid innan litiombatterier finner sin väg in i stora reservkraftsanläggnigar men planer finns redan att användadem i flygplan och bilar. Det finns elcyklar med litiumbatterier idag och säkerhetsföreskrifterna för laddning är ofta ganska rigorösa så tänk två gånger innan du lägger dig och sover bredvid din telefon på laddning.

 

Vätecellsbatterier var ett alternativ som förekom ett kort tag men övergavs av elektronikbranschen då det idag är billigare att tillverka de för övrigt betydligt mer miljöfarliga litiumbatterierna. Kanske ser vi väte komma tillbaks i framtiden om lågpris och låg kvalitetsbatterier fortsätter att ställa till problem för användarna.

 

Ett tips är att inte förvara enheter med litiumbatteri varm, exempelvis i solen i en varm bil en sommardag är klart obra. Blir enheterna varma (som vid laddning) - låt demsvalna långsamt. Starta om din telefon ibland, känns den seg? det kan vara att den är varm likaväl som att program som körs i operativsystemet är dåligt skrivna och "äter upp minne" i telefonen. Oavsett orsak är en omstart en bra åtgärd. Lämna enheter helt avstängda ett tag om de känns mycket varma.

 

Vad händer om du blir av med datorn, telefonen eller plattan?

Stöld, olyckshändelser, slarv eller haveri pga normalt slitage inträffar dagligen och kan hända dig när som helst.

Genom att automatiskt synkronisera (säkerhetskopiera) viktiga dokument och filer i bakgrunden på din dator vet du att du enkelt kan återställa viktigt data när olyckan varit framme. Du kan lösenordsskydda och även kryptera ditt data för ökad säkerhet och bäst av allt är att programmet för att säkerhetskopiera körs i bakgrunden och sköter sig själv utan att det märks på datorn så du kan jobba vidare i lugn och ro och vara trygg eftersom alla filer automatiskt kopieras till alla enheter som du ställt in tjänsten för. Tex: du tar en bild med mobiltelefonen och bilden lagras direkt i telefonen men även i din molnlagringstjänst. Din dator, som också använder molnlagringstjänsten "ser" att en ny bild lagrats och hämtar automatiskt hem bilden. Vips finns all information på alla dina enheter utan att du behöver göra någonting.

Självfallet kan du stänga av synkronisering över mobildata och bara kopiera via WiFi så du inte får ökade kostnader.

Läs mer om molnlagring här.

 


Nyheter